12371012151841320212224302845462748

Menu

Doorzoek de website
  

Publicaties

 

Over de grens. Filosofie op reis

Wie reist, overschrijdt grenzen. Met het verlaten van je eigen huis, je eigen land, je eigen familie kom je in een nieuwe wereld, waarin je vertrouwde identiteit tijdelijk tussen haakjes komt te staan. Je wordt een vreemdeling in de ogen van een ander, je kan niet meer terugvallen op het vertrouwde vangnet van je identiteit die tot dan toe als vanzelfsprekend door je beroep, je vrienden, je huidskleur en je dagelijkse ritme wordt bepaald. Door over de grens te gaan verlies je je vertrouwde zelf, je komt jezelf tegen (maar wie is dat dan, die je tegenkomt?) en je wordt jezelf. Dat zoeken we in de vorm van authentieke reiservaringen, waarin we onszelf hopen te ontmoeten…

De combinatie van eigen reiservaring en filosofische kennis resulteert in een intrigerend en diepgaand betoog, dat iedere reiziger die meer wil begrijpen van zijn eigen reizen zou moeten lezen. Over het overschrijden van grenzen, de rugzak vol culturele bagage die iedereen meeneemt op reis, het zoeken naar het paradijs en andere reisgerelateerde onderwerpen. Voor iedere reiziger die meer wil weten van het denken achter reizen, en voor iedere filosoof die zijn leunstoel durft te verlaten!

shortlist Socrateswisselbeker 2006

 

 

 

Leven door de dood

De angst om te moeten sterven betreft onder meer het onvoorstelbare feit er zelf niet meer te zijn. Wat dit zelf nu eigenlijk is, wordt echter vaak niet uitgesproken.
Over wie hebben we het eigenlijk als we 'ik' zeggen? Wat betekent 'mijn', als ik het heb over mijn identiteit, mijn huis, mijn karakter? Besta 'ik' nog als ik me niets herinner van mijn verleden? Bestaat het 'zelf' als een vaste, onveranderlijke kern of kunnen we het zelf beter als een verhaal zien dat we over en aan onszelf vertellen?

 

 
 

Verlangen naar Onsterfelijkheid

We moeten allemaal sterven. Dat is op een diep niveau moeilijk te begrijpen: de lezer is levend en wat dood zijn inhoudt, ligt buiten onze ervaring. Maar als we nu eens vanuit een ander perspectief naar de zaak kijken, namelijk vanuit onsterfelijkheid? Dit boek biedt een brede verkenning van allerlei vormen van onsterfelijkheid, aan de hand van drie invalshoeken: angst voor de dood, zin van het bestaan en moraal. De vraag naar wie of wat onsterfelijk zou zijn, kan niet ontbreken: immers, het maakt nogal wat uit of we het hebben over het voortleven van onze genen of over een eindeloos voortleven van lichaam en geest, over het voortleven van ons gedachtegoed, het opnieuw geboren worden in een nieuw lichaam, of als een nuttig voortbestaan als voer worden voor de wormen...

Bestel 'Verlangen naar onsterfelijkheid' voor slechts10 Euro (incl. verzendkosten) bij de auteur en ontvang (op aanvraag) een gesigneerd exemplaar.

 

 


 
Artikelen en overige publicaties
Filosofie
Literatuur en Geneeskunde 'De zachte machine' (Oderwald, red., De Tijdstroom, 2014)

Reizen
Ik schreef meerdere artikelen voor India Nu (het enige Nederlandstalige tijdschrifr over India) en Te gast in India, Te gast in Nepal en Te gast in Tibet

Leven lang leren
Laatbloeiers Van Bergen, Oderwald & Neuvel (red.), Uitgeverij De Tijdstroom, 2015). Een serie portretten door diverse auteurs over filosofen, kunstenaars en wetenschappers die na hun vijftigste tot bloei kwamen. Niet alleen de lustrumbundel ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van HOVO Amsterdam, ook het ideale cadeau voor iedereen die vijftig wordt. Over o.a. Hokusai (bekend van De Golf), Bukowski, Kant en anderen.  
Aanmelden | Site map | 6  actieve bezoekers  
Copyright 2002 © Carolien van Bergen & Kreatuur - All rights reserved
Top