12371012151841320212224302845462748

Menu

Doorzoek de website

Publicaties > Over de grens

Over de grens. Filosofie op reis.

De combinatie van eigen reiservaring en filosofische kennis resulteert in een intrigerend en diepgaand betoog, dat iedere reiziger die meer wil begrijpen van zijn eigen reizen zou moeten lezen. Over het overschrijden van grenzen, de rugzak vol culturele bagage die iedereen meeneemt op reis, het zoeken naar het paradijs en andere reisgerelateerde onderwerpen. Voor iedere reiziger die meer wil weten van het denken achter reizen, en voor iedere filosoof die zijn leunstoel durft te verlaten!

Inleiding

1. De grens van het lichaam
    India: de vijf zintuigen I
    Het vertraagde lichaam ziet
    India: de vijf zintuigen II
    Het versnelde lichaam in beweging

2. De rugzak van de reiziger
    Tussen niets en nergens
    Op weg naar de horizon
    Kennis en ontwikkeling - boekenwijsheid de wereld in
    'Nu even niet' werk en vrije tijd
    Het moderne leven tegemoet: de stad in
    De heilige attractie

3. De reizigers
    Ik zit hier....
    Toeristen en reizigers
    Ontmoetingen met de vreemdeling

4. Over de grens
    Op zoek naar het paradijs
    Demonen van het reizen

5. Thuiskomst
    Over bergen en meren

shortlist Socrateswisselbeker 2006Fragment uit Over de grens. Filosofie op reis: De avontuurlijke reiziger

De vraag die de reiziger zich meteen na aankomst moet stellen, een vraag waarmee de reiziger ook voortdurend wordt geconfronteerd is in wezen een postmoderne vraag, namelijk de vraag: Wie ben ik in relatie tot de lokale inwoner van een ander land?
Het antwoord: een buitenlander. Voor de meeste mensen is dit een nieuwe relatie en een confronterende relatie.


>>Lees meer

Fragment uit Over de grens. Filosofie op reis: Impressies uit India
Alle fraaie beelden in documentaires of de mooie foto's in reisboeken ten spijt, is reizen in de eerste plaats een lichamelijke ervaring. Dankzij ons lichaam ervaren we schoonheid, lekkere smaken, nieuwe geuren en fraaie klanken. Daarom eerst een zintuiglijke impressie van het land waar ik vele malen kwam en dat op zintuiglijk gebied het rijkste is dat ik ken: India. Mijn argument tegen degenen die menen dat internet volstaat om te ervaren wat reizen is.
>>Lees meer

Recensies
  • De originaliteit schuilt [...] in de wijze waarop zij haar eigen reiservaringen verbindt aan cultuurfilosofische theorieën, met zowel literaire als filosofische trefzekerheid. (Anton de Wit, Filosofie Magazine, april 2006)
  • Reizen stelt het vertrouwde ter discussie, geeft authentieke ervaringen die in onze samenleving niet meer mogelijk zijn. Misschien is dat wel het belangrijkste motief om ver te reizen, om vaak onverantwoorde risico's te nemen en je neer te leggen bij de sleur, de ongemakken en banaliteiten van het reizen. Een boek vol interessante filosofische ideeën over reizen en niet eerder vastgestelde cultuurhistorische verbanden. Origineel boek dat vraagt om een breed publiek en dat ook helemaal verdient." (Wim Fievez, Nederlandse Bibliotheekdienst, oktober 2005)
  • Van Bergen schreef een liefdevol en toegewijd filosofisch boek schreef over grote zaken zoals 'het verloren paradijs' en verbindt die met het kleine, ogenschijnlijk triviale: het type reisbagage, de snelheid van het vervoersmiddel en de bestemming van de reis. (Juryrapport Socrateswisselbeker 2006)
  • Over de grens van Carolien van Bergen is een boeiend boek dat op de vele aspekten van het reizen ingaat. [...] Ondanks de vele aspekten die Carolien van Bergen aansnijdt, is het een zeer toegankelijk boek geworden. Regelmatig zult u verrast worden door de manier waarop zij, vanuit haar professies, tegen reizigers, toeristen en vrije tijd aankijkt. Voor mensen die meer willen weten over hun beweegredenen ten aanzien van het reizen, is dit een heerlijk boek. Verrassend, gedegen en makkelijk geschreven. (Recensie Kids&Trips:)Aanmelden | Site map | 1 actieve bezoeker
Copyright 2002 Carolien van Bergen & Kreatuur - All rights reserved
Top