12371012151841320212224302845462748

Menu

Archief
Fragment uit Over de grens. Filosofie op reis: De avontuurlijke reizigerFragment uit Over de grens. Filosofie op reis: Impressies uit IndiaRecensies

Doorzoek de website

Over de grens
Fragment uit Over de grens. Filosofie op reis: Impressies uit India

Alle fraaie beelden in documentaires of de mooie foto's in reisboeken ten spijt, is reizen in de eerste plaats een lichamelijke ervaring. Dankzij ons lichaam ervaren we schoonheid, lekkere smaken, nieuwe geuren en fraaie klanken. Daarom eerst een zintuiglijke impressie van het land waar ik vele malen kwam en dat op zintuiglijk gebied het rijkste is dat ik ken: India. Mijn argument tegen degenen die menen dat internet volstaat om te ervaren wat reizen is.

Het parfum van India

Wat is een stad zonder geur? Zijn juist geuren niet de meest subtiele aanwijzing voor haar levende bestaan? Ongeacht de fraaie beelden, levensechte documentaires en prikkelende muziek, blijft er in het onder-gaan van elke film een gevoel van afstand bestaan, door het ontbreken van tast en geur. Een geurloos mens is geen mens, een geurloze stad is dor en doods.

De levende stad ? ik spreek hier over iedere willekeurige plaats in India - hult zich iedere avond in nevelen. De houtvuren worden opgestookt. Tussen de huizen hangt een witte waas. Daar achter kleurt de lucht oranje. Samen met de scherpe lucht van verbrand hout stijgen ook de eerste etensgeuren op: linzenprut en scherp gekruide groenten vinden hun weg de ruimte in. Zij zijn de eerste ingredi�nten van het parfum van India.

India in geur uitgedrukt is in de eerste plaats een breed spectrum van specerijen: de maggi-achtige geur van fenegriek, het zoete van kardamon en kaneel, de prikkelende geur van rode pepertjes die in grote zakken in kleine winkeltjes staan, laurierblad en kruidnagels. In het parfum mag niet de geur van verbrande koeien- of kamelenmest ontbreken, de meest basale brandstof, met blote handen verzameld door vrouwen voor wie kerosine te duur is.

Maar als afrodisiacum hoort ook een drupje mannenurine thuis in het parfum. Zie ze gehurkt zitten, kleine stroompjes producerend waarvan verdampt alleen de geur van ammoniak overblijft. Rottend groenteafval hoort erin, soms een vleugje rottend vlees. Maar ik snuif ook sandelhout op, patchouli, vleugjes rozenolie, jasmijn en goudsbloemen ? geuren die tot wierook worden verwerkt en waar de goden zo dol op zijn.

Stilstaand water uit een goot gevist mag niet ontbreken, alsmede wat vluchtige uitlaatgassen uit riksja's en bussen. Voor de sublieme geur van wijsheid moet men een boekenhandel bezoeken en de geur uit opengeslagen boeken opsnuiven; drukinkt en papier vermengd met jarenlange bewieroking tijdens de ochtendrituelen.

Dit is een van de illustratieve fragmenten van het fenomeen reizen uit "Over de grens. Filosofie op reis", bedoeld om de filosofische hoofdstukken te illustreren aan de hand van concrete ervaringen. "Over de grens" is verkrijgbaar in de boekhandel of via uitgeverij Damon (�19,90) Geef u op voor de mailinglist om op de hoogte te blijven.
Aanmelden | Site map | 21 actieve bezoekers
Copyright 2002 Carolien van Bergen & Kreatuur - All rights reserved
Top