12371012151841320212224302845462748

Menu

Archief

Doorzoek de website
  

 
Over de grens.... over leven en dood

De grens van de ruimte
Wie reist, overschrijdt grenzen. Je stapt een nieuwe wereld binnen, waarin je vertrouwde identiteit tijdelijk tussen haakjes komt te staan. Je zoekt authentieke ervaringen, je wordt een vreemdeling in de ogen van een ander, wat doet dat met je en wat hebben filosofen hier over te melden?

Lees meer over Over de grens. Filosofie op reis

De grens van de tijd
Ons leven speelt zich af in nog geen honderd jaar tijd. Ons bestaan wordt begrensd door de dood. Maar wat betekent deze op een schaal van 13,8 miljard jaar - de leeftijd van ons heelal, of zelfs maar op geologische schaal, waar miljoenen jaren de eenheden van tellen zijn? Stelt het allemaal wel zoveel voor? Ja, vanuit ons menselijke perspectief uiteraard wel!
De dood, die een einde aan ons leven as we know it maakt, stelt ons bestaan op scherp. Filosofen, zieners, artsen en dichters verkennen al sinds mensenheugenis de gedachte aan eeuwig leven, aan onsterfelijkheid. Wat houdt dit verlangen in? Leven we voort na de dood, zouden we eigenlijk niet moeten sterven, wat betekent reĂ¯ncarnatie, maar ook: wat is de rol van de cultuur in het vasthouden van elementen van onszelf? Is Michael Jackons moonwalk niet ook onsterfelijk en kunnen we dankzij Youtube niet ook David Bowie net zo blijven kennen als toen hij nog leefde?

In Verlangen naar onsterfelijkheid worden allerlei vormen van onsterfelijkheid verkend aan de hand van steeds drie vragen: Wat is de rol van de dood in ons leven? Wat is de zin van ons bestaan? En hoe is de gedachte van een beloning of straf verbonden geraakt aan een bestaan na de dood?
Misschien zijn sommige antwoorden die in de loop der tijden gegeven zijn niet meer actueel, de vragen daarentegen zijn nog steeds relevant.
   
Aanmelden | Site map | 13  actieve bezoekers  
Copyright 2002 © Carolien van Bergen & Kreatuur - All rights reserved
Top