12371012151841320212224302845462748

Menu

Doorzoek de website
  

 

OVER DE GRENS

Grenzen laten zien waar we staan. Wat gebeurt er als we grenzen overschrijden - van tijd, ruimte en identiteit? Dan komen we onszelf tegen. Carolien van Bergen verkende in meerdere boeken de grenzen van tijd, ruimte en identiteit - al eeuwenlang uitdagende filosofische kwesties. Aan preken doet ze niet, aan al te gemakkelijke antwoorden evenmin. Ze biedt vooral onderbouwde handvatten om zelf verder te denken. Met een serieuze achtergrond in filosofie en psychologie zijn zorgvuldigheid en de juiste afstand de norm. Een royale reiservaring gecombineerd met theoretische kennis maakt dat ze haar grote thema's niet alleen door boeken, maar ook in de realiteit heeft beproefd.

Ze verkende de grens van de tijd door een boek over onsterfelijkheid te schrijven, en de grenzen van de ruimte door een boek over reizen. Met als kruispunt een verkenning van identiteit. Dit alles resulteerde in meerdere boeken en cursussen. 
Over de grens.... over leven en dood

De grens van de ruimte
Wie reist, overschrijdt grenzen. Je stapt een nieuwe wereld binnen, waarin je vertrouwde identiteit tijdelijk tussen haakjes komt te staan. Je zoekt authentieke ervaringen, je wordt een vreemdeling in de ogen van een ander, wat doet dat met je en wat hebben filosofen hier over te melden?

Lees meer over Over de grens. Filosofie op reis

De grens van de tijd
Ons leven speelt zich af in nog geen honderd jaar tijd. Ons bestaan wordt begrensd door de dood. Maar wat betekent deze op een schaal van 13,8 miljard jaar - de leeftijd van ons heelal, of zelfs maar op geologische schaal, waar miljoenen jaren de eenheden van tellen zijn? Stelt het allemaal wel zoveel voor? Ja, vanuit ons menselijke perspectief uiteraard wel!
De dood, die een einde aan ons leven as we know it maakt, stelt ons bestaan op scherp. Filosofen, zieners, artsen en dichters verkennen al sinds mensenheugenis de gedachte aan eeuwig leven, aan onsterfelijkheid. Wat houdt dit verlangen in? Leven we voort na de dood, zouden we eigenlijk niet moeten sterven, wat betekent reĂ¯ncarnatie, maar ook: wat is de rol van de cultuur in het vasthouden van elementen van onszelf? Is Michael Jackons moonwalk niet ook onsterfelijk en kunnen we dankzij Youtube niet ook David Bowie net zo blijven kennen als toen hij nog leefde?

In Verlangen naar onsterfelijkheid worden allerlei vormen van onsterfelijkheid verkend aan de hand van steeds drie vragen: Wat is de rol van de dood in ons leven? Wat is de zin van ons bestaan? En hoe is de gedachte van een beloning of straf verbonden geraakt aan een bestaan na de dood?
Misschien zijn sommige antwoorden die in de loop der tijden gegeven zijn niet meer actueel, de vragen daarentegen zijn nog steeds relevant.

Over Carolien van Bergen

Carolien van Bergen - filosoof en auteur - is ongeveer een halve eeuw oud. Ze reisde jarenlang door India, Nepal en China en is bijna twintig jaar actief in de wereld van het leven lang leren bij HOVO aan de Vrije Universiteit Amsterdam en daarvoor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze houdt van creatieve geesten die de grenzen van hun blikveld durven te verruimen - Michel de Montaigne, Haruki Murakami, David Bowie, Goenka en Armando - allen verkenners en verleggers van grenzen, zo divers als ze zijn.  
Aanmelden | Site map | 10  actieve bezoekers  
Copyright 2002 © Carolien van Bergen & Kreatuur - All rights reserved
Top